Спроба інтеграції концепції сепарації- індивідуації у вітчизняну психологію - Широка, А.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Представлено теорію сепарації-індивідуації, в якій йдеться про внутрішньопсихічні зміни індивіда в процесі дорослішання. Окреслено вплив цих змін на розвиток у індивіда більшої компетентності, само- регуляції, незалежності, більш зрілих взаємин з батьками. Наведено критерії оцінки психічної автономії молодої людини. Зроблено огляд вітчизняних досліджень дитячо-батьківських стосунків в підлітково- юнацькому віці. Запропоновано західну теорію сепарації-індивідуації як вихідну систему координат для розуміння та дослідження феноменів психологічного дорослішання індивіда.