«Идеальный образ» и «Образ-я»: грани взаимодействия - Александровская, В.Н. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається взаємозв’язок ідеального образу і феномена психічного відображення, їх соціокультурна природа. Автор викорис- товує вітчизняні та зарубіжні наукові джерела та концепції, показує об’єктивний характер, застосовує методологію наукового аналізу. У статті представлені вітчизняні концепції «образу-Я», його місце і роль у свідомості особистості, його психофункціональні призначення, орга- нічний зв’язок ідеального образу і «образу-Я» особистості. Дослідник широко представляє італійську онтопсихологію А. Манегетті, зв’язок ідеального образу зі свідомістю і несвідомим в його теорії. У даній роботі вчений представляє діалектико-матеріалістичну теорію відображення, її концептуально-методологічну роль і функціональний потенціал у до- слідженні психічної природи і психічної взаємозв’язку процесів форму- вання ідеальних образів і персонального «образу-Я». Автор аргументо- вано доводить наукову актуальність даного дослідницького напрямку і подальшу необхідність даної проблематики.