Психолого-педагогічні та культурологічні засади розвитку підлітка як суб’єкта пізнавальної діяльності - Терновик, Н.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано психолого-педагогічні та культурологічні засади розвитку підлітка як суб’єкта пізнавальної діяльності. Розгля- нуто сутність основних психологічних особливостей діалогічної взаємо- дії у навчальному процесі як необхідної складової розвитку суб’єктності підлітків у пізнавальній діяльності. Встановлено, що необхідною пере- думовою розвитку суб’єктності учнів є сформованість у них навчальної діяльності, зокрема навчання повинно бути організовано так, щоб шко- лярі не тільки одержували знання, а й оволоділи функціями управління своєю діяльністю, тобто змогли здійснити перехід від навчальної діяль- ності під керуванням учителя до самонавчання.