Глубинное познание психики с использованием визуализированной самопрезентации субъекта - Зажирко, М.П.; Яценко, Т.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття доводить, що пізнання психічного як функціональної сис- теми породжує необхідність її перекодування в сферу відчутної візуа- лізованої реальності, доступної пізнанню за законами свідомої сфери. У питаннях розуміння перекодування інформації автор спирається на роботи багатьох дослідників (Н. П. Бехтерєва, К. Прибрам та ін.), але більш за все надослідження П. К. Анохіна, який показав, яким чином функціональні системи діють незалежно одна від одної і , в той же час, злагоджено одна з одною в контексті інформаційної обізнаності. Бага- торічна практика здійснення процесуальної діагностики в діалогічній взаємодії з респондентом, семантичного порядку шляхом введення ка- тегорії «інформаційний еквівалент», трансцендентність якого забезпе- чує незалежність пізнання від характеру метафоричність символізації психічного. Передача інформації вихідного об’єкта може здійснитися в найрізноманітніших формах кодування (наприклад, вербальні, невер- бальні) при схоронності, інваріантності інформаційних еквівалентів. Процес передачі інформації відбувається у кожній ланці, включаючи «хвилеподібність» діалогічної взаємодії. Зміст статті доводить, що пізнання неусвідомлюваних, симультан- но згорнутих смислів, імпліцитно притаманних матеріалізованим са- мопрезентантам, вимагає їх «пожвавлення» в діалогічному взаємодії з респондентом. Розуміння суб’єктом суті своєї особистісної проблеми співзвучне усвідомленню стабілізованого внутрішнього протиріччя, вирішення якого вимагає професійної допомоги від психолога. Психодинамічна теорія відкриває перспективи найоптимальніших і адекватних шляхів надання допомоги суб’єкту з використанням опредмечих засобів, поді- бно нитки Аріадни.