Особливості «професійного вигорання» викладачів вищих навчальних закладів - Ржевська-Штефан, З.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті зроблено аналіз проблеми «професійного вигорання» викла- дачів вищих навчальних закладів. Виокремлені характерні для виклада- чів прояви синдрому. Встановлено, що специфіка розвитку «вигорання» у викладачів полягає в тому, що на тлі симптомів «резистенції» у них ви- мальовуються явно виражені прояви «виснаження», що свідчить про по- чаток деструктивних особистісних змін і наявність негативних емоційних установок по відношенню до студентів і педагогічної діяльності. Доведено, що цей факт також свідчить про те, що психологічні захисти, які викорис- товує викладач, вже не здатні його захистити від напруження. Підкреслю- ється деструктивний характер феномена вигорання як для особистості ви- кладача, так і для професійного становлення його студентів.