Динаміка розвитку професійної самоідентичності майбутніх психологів - Бубряк, Т.Ю. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено теоретичне та емпіричне дослідження професійної самоідентичності. Проаналізовано вплив значимості професії на формування професійної самоідентичності. В основу емпіричного дослідження була покладена чотиристатусна модель самоідентичності. На підставі результатів емпіричного дослідження виокремлено основні фактори привабливості професії для студентів різних курсів спеціальності “Практична психологія”. Досліджено типи професійної ідентичності. Результати емпіричного дослідження свідчать про позитивну тенденцію розвитку професійної самоідентичності, що представлено в динаміці якісних змін базових компонентів формування професійної ідентичності. Спостерігається позитивний ступеневий ріст професійних типів ідентичностей, що загалом відповідає онтогенетичним етапам розвитку самоідентифікації студентів.