Творча активність як мотиваційний компонент у системі підготовки спеціаліста до творчої професійної діяльності - Дорофей, С.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проведено аналіз психологопедагогічної, методичної літератури з проблеми дослідження. Уточнено визначення поняття “активність”, “творча активність”, наведені різні погляди щодо визначен ня суттєвих ознак та характеристик цього складного особистісного утворення; конкретизовані структурні компоненти, що складають зміст творчої активності, критерії та рівні її сформованості в студентів. Проаналізовано специфіку фахової підготовки студентів, і на основі аналізу досягнень вітчизняної й зарубіжної психологічної науки виявлені різні підходи в дослідженні процесу формування творчої активності як важливої характеристики професіоналізму сучасного вчителя.