Психологічні особливості дитячо– батьківських взаємин та психопрофілактика їх порушень - Вівчарюк, В.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається психологічна характеристика взаємин батьків та дітей підліткового віку в умовах міжособистісного конфлікту. Ситуативні передумови конфліктної поведінки підлітка пов’язані з особливостями самої конфліктної ситуації, що полягають у труднощах морального вибору, який характеризує боротьбу мотивів і виникає у процесі спілкування та спонукає до прийняття рішення. Психо& профілактика конфліктів у взаєминах батьків і дітей підліткового віку полягає у використанні циклу тренінгових вправ, що, в свою чергу, сформувало регулятивні, емоційно&вольові якості; сприяє кращому розумінню себе та інших, формує усвідомлення життєвих перспектив, цілей та шляхи їх досягнення.