Природничо–наукове спрямування в дослідженнях психіки людини у медичній діяльності та упорядкуванні життя душевнохворих на Поділлі - Чеканська, О.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті висвітлюються проблеми дослідження психіки душевно хворих на Поділлі наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття, які харак теризуються розквітом анатомофізіологічних дослідів на базі Вінницької окружної психіатричної лікарні, що утверджує науковців у важливості вивчення матеріального субстрату психіки – головного мозку. Розглядаються накопиченні архівні матеріали та статистичні дані, що допомогли класифікувати психічні захворювання, удосконалити організаційну структуру психологічної та психіатричної допомоги, повсюдно розширити застосування трудової психотерапії та сприяти поширенню психологічної грамотності серед подільського населення, враховуючи основні постулати природничих наук.