Основні методи дослідження особистості та категорія нужди - Максименко, С.Д. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Автор статті аналізує основні методи дослідження особистості та категорію нужди. Нужда, згідно його аналізу, є особливим універсальним енергетично!інформаційним утворенням, носієм і чинником соціальної життєвої сили людини, в основі якої суперечлива єдність могутніх біосоціальних процесів. Накопичений в індивідуальному існуванні людини досвід, завдяки руху нужди, стає надбанням усього людства. Завдяки логіко!психологічному аналізу виокремлено генетичну вихідну суперечливу “одиницю”, яка лежить в основі і біологічного, і соціального існування людини, оскільки вона, нужда, фактично і є “неможливою”, “дивною”, суперечливою єдністю цих двох начал. Саме тому вона – безкінечно активна і енергетично ємна.