Психологічні особливості комунікативних умінь та навичок у підлітків - Гончарук, Н.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті визначено основні різновиди комунікативних умінь і навичок, здійснено теоретичний аналіз їх психологічних особливостей у підлітків. На основі проведеного дослідження з’ясовано особливості встановлення нових контактів, ініціювання розмови, діалогічного та монологічного спілкування, вміння слухати, впливати на оточуючих, будувати розмову з урахуванням етичних норм взаємодії. Описано навички поведінки у конфліктній ситуації та гендерно зорієнтовані комунікативні навички. На основі теоретичного дослідження визначено позитивні та негативні характеристики комунікативного процесу в підлітковому віці, з’ясовано провідний тип комунікації.