Особенности феномена познавательной активности личности в когнитивной психологии и в христианском богословии - Горяча, Т.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті висвітлюються різні сторони та аспекти феномена пізнавальної активності особистості у когнітивній психології та християнському богослов’ї. Звертається увага на те, що дослідники! когнітивісти зосереджуються на побудові когнітивних моделей, християнські богослови акцентують свою увагу на духовних аспектах досліджуваного феномена. Порівняння особливостей пізнавальної активності особистості, які розглядаються у контексті двох парадигм, досить умовне. Дослідження тільки підкреслює багатоаспектність і багатогранність, значущість та важливість кожного із підходів, відносно даної проблематики.