Вплив індивідуально–типологічних особливостей молодших підлітків на їх соціально–психологічну адаптацію до умов навчання в основній школі - Дзюбенко, О. А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена вивченню впливу індивідуальнотипологічних особливостей молодших підлітків на їх адаптацію до навчання в основній школі. Розкрито поняття “соціальнопсихологічна адаптація”. Визначені структурні компоненти соціальнопсихологічної адаптації молодших підлітків в умовах навчальновиховної діяльності, комплексне поєднання яких стало підставою для визначення рівнів адаптованості п’ятикласників. Проведене емпіричне дослідження дозволило визначити ті інди відуальнотипологічні властивості особистості, які або уповільнюють процес адаптації учнів або сприяють його прискоренню.