Врахування у навчанні характерологічних особливостей учнів–старшокласників - Скорич, Л.П. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Реалізація індивідуального підходу можлива лише за умови, коли рівноцінними суб’єктами взаємодії будуть учні і вчителі. У своєму дослідженні ми спробували встановити, наскільки гарно вчителі знають характерологічні особливості своїх учнів"старшокласників і чи враховують вони їх у навчанні. Характерологічний напрям було обрано через те, що риси характеру є інтегрованими динамічними психічними структурами, які зумовлюють особистісні тенденції саморозвитку і визначають індивідуально"неповторні його шляхи. Крім того, відомо, що на початку етапу ранньої юності характер людини повністю пере" будовується після підліткових “потрясінь”, а отже, це найсуттєвіше впливає на всі види активності суб’єкта, в тому числі і на навчальну діяльність. У результаті дослідження було виявлено, що вчителі зовсім не готові приймати наші рекомендації щодо врахування досліджуваних особливостей в навчанні і вихованні у зв’язку з відсутністю в них суб’єктної позиції в педагогічній взаємодії.