Історичний екскурс наукових поглядів на конструкти “національна самосвідомість” та “етнічна самосвідомість” особистості (2–а пол. ХХ – початок ХХІ ст.) - Співак, Л.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкрито особливості становлення наукових ідей, що розкривають феномен національної та етнічної самосвідомості особистості у 2й половині ХХ – на початку ХХІ ст. Зокрема висвітлено погляди вчених – представників країн колишнього радянського і пострадянського наукового простору на сутність, структуру та умови розвитку цих феноменів. Проаналізовано результати вивчення окремих аспектів проблеми національної та етнічної самосвідомості з позицій соціально філософського підходу, що презентовані у дисертаційних дослідженнях сучасних російських і вітчизняних науковців.