Методики дослідження, що розкривають усвідомлену та неусвідомлену агресію у молодших школярів з різним мовленнєвим розвитком - Бєлова, О.Б. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Агресивність сучасних дітей є актуальною проблемою у теперішніх умовах життя, тому що вона впливає не тільки на взаємини дитини з батьками, вчителями, однолітками, але й створює дискомфорт для неї самої. У нашій статті розкриваються шляхи вивчення неусвідомленої агресії у молодших школярів за допомогою модернізованих проективних малюнкових методик: “Неіснуюча тварина”, “Малюнок моєї сім’ї”, “Малюнок мого класу” та модифікованої нової ”Сюжетно'ситуативно' ілюстрованої” методики на основі праць С. Розенцвейнга, І.А. Фурманова, А. Басс, А. Даркі, А.А. Романова, P. Темл, М. Доркі, В. Амен та інших. Сформовано опитувальник та систему спостереження, що дозволяють дослідити усвідомлений рівень агресії.