Конфліктність як чинник взаємин старших школярів з батьками - Вівчарюк, В.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається процес взаємодії батьків та дітей підліткового віку, а також виникнення конфліктності як чинника взаємин старших школярів з батьками. Ситуативні передумови конфліктної поведінки підлітка пов’язані з особливостями самої конфліктної ситуації, що полягають у труднощах морального вибору, який характеризує боротьбу мотивів і виникає у процесі спілкування та спонукає до прийняття рішення. Характер дитячо&батьківських стосунків ґрунтується на глибинному аналізі проблем і невирішених конфліктів батьківської психіки, що визначають форму і зміст ставлення батьків до дитини, що визначається необхідністю виявлення типу і форми конфлікту в батьківській психіці в ході аналітичного процесу.