Емпатія в структурі соціально– психологічної адаптації студентів до умов навчання у вищому навчальному закладі - Коломієць, Т.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проводиться теоретичний аналіз місця та ролі емпатії в структурі соціальнопсихологічної адаптації студентів до умов навчання у вищому навчальному закладі, визначаються функції, види емпатійної детермінації, умови оптимізації адаптаційного процесу. Психологічна адаптація першокурсників до умов навчання у ВНЗ є багатогранним, динамічним та інтегрованим процесом. Емпатія є одним із механізмів соціальнопсихологічної адаптації студентів до умов навчання у ВНЗ, що виконує інформативну, регулятивну і спонукальну функції. Однією з важливих умов оптимізації адаптаційного процесу в студентів першого курсу є емпатійне виховання, яке носить поетапний процесуальний характер.