Цільова спрямованість як чинник аксіопсихологічного проектування особистості - Гуляс, І.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено надзвичайно актуальній і важливій проблемі цільової спрямованості особистості в контексті аксіопсихологічного проектування. На основі емпіричних даних, отриманих за допомогою проективної “Методики дослідження цільової спрямованості особистості” Я.В. Васильєва, проаналізовано кількісні показники структури цільової спрямованості студентів 4-го курсу спеціальності “Початкове навчання” і вчителів початкових класів віком 40-60 років. Зазначено, що серед її компонентів домінуючими є: у студентів – особиста сфера, дорослих – сімейна, взагалі по вибірці – особиста. В обох групах і в цілому по вибірці, на жаль, дуже низькі показники має дружня сфера, що характерно для суспільства з ринковою економікою. Отримані результати свідчать про те, що ринкові відносини в суспільстві суттєво впливають на цільову спрямованість його суб’єктів.