Філософсько–психологічне розуміння основ особистості В.В.Зеньковським - Плахтій, М.П.; Михальська, С.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті висвітлюється творча спадщина В.В.Зеньковського у контексті становлення та розвитку вітчизняної психології. Філософські пріоритети дослідника пов’язані з ідеалістичним напрямком. Тому мислитель негативно ставився до матеріалізму, стверджуючи, що визнання вічності матерії та сили не дозволяє говорити про виявлення пануючих у природі закономірностей. За переконанням В.В. Зеньковського, особистість завжди глибша від свого емпіричного вираження, в її глибині є основа, динамічний центр, детермінуюча сила, що визначає увесь її розвиток. Саме розуміння особистості як живої єдності емпіричного та позаемпіричного, даного та прихованого, виявленого та потенційного змушує запроваджувати метафізичне поняття особистості.