Вплив особистісної успішності на якість адаптації до навчання у ВНЗ - Скуловатова, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Вступаючи до ВНЗ, першокурсник, поза своєю безпосередньою діяльністю – навчанням, виконує низку інших завдань, успішність та своєчасність розв’язання яких зумовлює весь його подальший шлях не тільки в навчальному закладі, але й поза його межами в майбутньому професійному становленні. Безперечно, що першокурсник приходить до університету вже маючи певний запас знань, вмінь та навичок, що зумовлюють його подальшу адаптацію. Одним із ключових чинників, що, на наш погляд, має значення для адаптації є уявлення про успіх як такий і зокрема, про власну успішність. Проведене дослідження демонструє взаємозв’язок між уявленнями про власний успіх, настановами на його досягнення та академічними успіхами студентів- першокурсників.