До питання мотиваційно–особистісного аспекту адаптації студентів - Солодухова, О.Г. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті подається огляд досліджень мотивів навчальної діяльності та їх ролі у процесах соціально-психологічної адаптації студентів. Розглядаються класифікації мотивів навчальної діяльності, змістовні характеристики мотивів навчальної діяльності студентів. Окреслюється перспективність мотиваційно-смислового підходу у дослідженнях феноменології потреб. Аналізується психологічний зміст таких базових “потреб” соціогенної природи як досягнення, пізнання, домінування, афіліація. У завершенні статті формулюються висновки щодо основних теоретичних засад вивчення мотиваційно-особистісного аспекту адаптації студентів.