Дослідження соціальних детермінант розвитку психіки у наукових поглядах Й. Й. Роллє - Чеканська, О.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядаються соціально-психологічні детермінанти розвитку психіки, які висвітлюються в науково-практичній діяльності подільського вченого Й. Й. Роллє (кінець ХІХ століття). Аналізуються закономірності природного розвитку особистості та її суспільного організму, що проявляються у поступальному русі людського пізнання. Висвітлюється моральне, розумове, соціальне та фізичне здоров’я населення Поділля у наукових поглядах Й. Й. Роллє.