Особливості психологічного захисту у осіб, які пережили екстремальні події - Шевчук, А.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено проблемі психологічного захисту особистості, яка пережила психотравмуючу ситуацію. Розглянуто історичні передумови виникнення терміна “психологічний захист особистості”. Досліджено основні сучасні теорії, основні підходи до понять “психологічний захист” і “захисні механізми” та їх роль в переживанні і подоланні психічної травми. Наведено результати дослідження щодо особливостей застосування захисних механізмів постраждалими внаслідок надзвичайної ситуації та проаналізовано їх взаємозв’язок із перенесеним потрясінням.