Концепція суб’єктивного теперішнього П.Фресса: критичний погляд - Полунін, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена концепції суб’єктивного теперішнього П.Фресса. Викладаються базові феномени концепції та критично аналізуються її основні положення. Пропонується альтернативний погляд на результати експерименту П.Фресса із визначення тривалості суб’єктивного теперішнього. Для стимулів, використаних П.Фрессом, зроблено новий обрахунок результатів, який спирається на такий параметр, як щільність інформаційного потоку. В цьому сенсі результати дослідження тривалості теперішнього П.Фрессом узгоджуються із результатами Г.Міллера щодо обсягу робочої пам’яті. Отже, аргументи П.Фресса щодо розуміння теперішнього як організованої послідовності стимулів подаються у новому світі.