Лояльність персоналу в умовах мотивації професійної діяльності - Пилат, Н.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
В статті здійснено аналіз особистісних чинників та ситуаційних чинників у формуванні лояльності працівника. В дослідженні брали участь працівники державних, приватних і громадських організацій. Результати дослідження виявили, що для працівників з високим рівнем лояльності є характерними наступні мотиваційні чинники – визнання, кар’єрна орієнтація та стабільність місця роботи. В приватних організаціях та організації з ринковою корпоративною культурою рівень лояльності є вищим.