Актуалізація переживання провини неповнолітніми, схильними до правопорушень - Ростомова, Л.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкрито психологічну сутність феномена переживання провини, особливості її прояву серед неповнолітніх, схильних та не схильних до правопорушень. У контексті соціально екологічного підходу та проактивного управління криміногенною ситуацією показано, що у профілактиці правопорушень неповнолітніх провідне місце має надаватися загальній профілактиці, спрямованій на усунення передумов виникнення відхилень у розвитку особистості дитини, яка ще не стала на шлях злочинів. Обґрунтована доцільність застосування методики психологічного аналізу вчинків для подолання дії механізмів психічного захисту й актуалізації конструктивного переживання почуття провини неповнолітніми, що знаходяться на обліку в КМСД.