Проблема цільових настановлень учнів у навчально–виховному процесі як предмет психолого–педагогічного дослідження - Штих, І.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкривається психологічна сутність цільових настанов лень, їх зв’язок і взаємозалежність з психологічними станами учнів загальноосвітньої школи, роль в установленні психологічного контакту у взаємодії “учитель – учень”. У навчальній взаємодії в результаті спільності психічних станів і соціальних настановлень виникає психологічний контакт. Контакт усвідомлюється і переноситься суб’єктами як позитивний, підкріплюючий взаємодію фактор. Розглядається структура соціального настановлення – атитюду – та його функції. Автори досліджують проблему цільових настановлень учнів та їх специфіку в різноманітних вікових групах. Припускається, що існує певна динаміка психічних станів й цільових настановлень учнів різних вікових груп. Особливістю цієї динаміки є зміна ієрархії цільових настановлень у свідомості школярів різного віку, а також зростання кількості проявів негативних станів у підлітковому віці.