Деякі теоретико-методологічні орієнтири щодо концептуалізації психологічного здоров’я сучасного студентства - Кічук, Антоніна (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Розширення наукового знання про сутність будьякого психологічного явища є суттєвою передумовою посилення практикоорієнтованої потужності процесу спрямування сучасної освіти; остання виступає загальновизнаним дослідниками чинником конструктивної життє- діяльності особистості. Якщо ж виходити з безсумнівного значення психологічного здоров’я особистості в її успішності упродовж життя, то зрозумілою стає вага своєчасного розв’язання проблемних питань, пов’язаних із психологічним здоров’ям – важливої інтегральної власти- вості особистості упродовж її життєвого шляху. У результаті проведеної аналітичної роботи констатовано, що ще й досі у психологічній науці не склалося повне уявлення про сутність психологічного здоров’я, своєрідність цього атрибута особистості, зо- крема в юнацькому віці. Натомість саме у цей період життєдіяльнос- ті людини найвідчутнішим є вплив освіти на її психологічне здоров’я, адже ж ідеться про особистіснопрофесійне зростання в умовах сту- дентського буття. Установлено, що в психологічній науці вже склалися абриси теорії психологічного здоров’я студентства в контексті такої ідеї: «особис- тість цілісна, а цілісна людина – особистісна». Завдячуючи проробле- ному науковцями методологічному аналізу прогнозування та встанов- леним внутрішнім лініям розвитку психологічного здоров’я особистос- ті, трактуванню інтенціальної сфери через визнання саме потреби «енергетичним носієм» (С. Максименко), обґрунтуванню базових ас- пектів цілісноособистісного підходу (Н. Непомняща), доведенню, що будьяке психологічне явище видається за можливе осмислювати з різних точок зору саме в контексті типологічного підходу, який забез- печує «приріст теоретичних знань» (Т. Данчева) – створено основи для розробки теорії психологічного здоров’я особистості. У цьому зв’язку доведено й фундаментальне значення філософськопсихологічного учіння вчинку, в ракурсі якого враховано психологію юнацтва (В. А. Ро- менець). Ураховано й досвід, накопичений унаслідок проведених емпіричних досліджень, зокрема, в зарубіжжі, що спрямовані на визначення прак- тикоорієнтованих підходів до вдосконалення освітнього процесу су- часних вищих шкіл – передумови конструктивного розвитку психоло- гічного здоров’я студентської молоді.