Значення психологічних ресурсів в актуалізації смислових конструктів - Штепа, Олена (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Сформульовано проблему емпіричної верифікації двобічної актуалізації смислових конструктів. Емпіричне дослідження було реалізовано у мо- делі Нельсона, що полягає у визначенні сутності проблеми за наявних умов. Наявними умовами є соціальнокультурний контекст життя, тому варто вказати, що термінальними межами дослідження є жов- тень 2018 – квітень 2019 рр. У емпіричному дослідженні взяли участь 214 осіб віком 20–65 років. За результатами проведеного дослідження можна узагальнити, що актуалізація смислового конструкту реалізу- ється у ресурсний і мотиваційний спосіб. За наявної ситуації досліджен- ня смисловий конструкт актуалізовано ресурсами відповідальності, віри в добро, любові, допомоги іншим і неактивованістю мотивів уни- кання й змагання. Джерелом ресурсів є етична позиція суб’єктивізму, а джерелом мотивів – мотиваційні цінності досягнення і влади. Головними показниками ресурсної актуалізації смислового кон- структу є змагальний мотив, мотив самоповаги, мотив вольового зусилля, ресурс допомоги іншим і ресурс успіху, цінність стимуляції, від- сутність цінності влади та недетермінованість нового смислового конструкту змістом попереднього, що свідчить про наявність смис- лових диспозицій. Головними показниками мотиваційної актуалізації смислового конструкту є мотиви уникання і змагання, цілі традиції й універсалізму, загальний рівень смисложиттєвих орієнтацій, локус контролю Я. Загальний рівень смисложиттєвих орієнтацій є показни- ком смислового конструкту, що означає наявність установки. Контроверсійність актуалізації смислового конструкту задана ресурсом допомоги іншим і мотиваційною цінністю прагнення влади й реалізується у змагальному мотиві. Результати дослідження об- ґрунтували, що ресурсний спосіб актуалізації смислового конструкту уможливлений здатністю особистості оперувати власними психо- логічними ресурсами, яку можна увиразнити через мотиви пізнання й оцінки власного потенціалу. Роль психологічних ресурсів в актуалізації смислового конструкту полягає у підтриманні зв’язку з метанарати- вом і, відтак, наближенні особистості у процесі смислових перетво- рень до автентичності.