Медитація як психотерапевтичний інструмент - Мазикін, Микола (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2020)
Обґрунтовано необхідність упровадження медитацій в українську практику психокорекції психічних розладів людини та представлено адаптацію медитацій до соціокультурних особливостей України. Розглянуто сучасне розуміння терміна «медитація» і можливість застосування нейроінтерфейсів для навчання та щоденної практики медитацій. Окреслено доцільність дослідження електричної активності мозку в лабораторних і польових умовах. Метою статті є систематизація теоретико-методологічних і практичних засад можливості застосування медитацій для збереження психічного здоров’я громадян України. Для вивчення медитації було використано мобільний 14-канальний нейроінтерфейс EMOTIV Epoc+. Також було використано програмне забезпечення для ЕЕГ-моніторингу та візуалізації електричної активності мозку, а також для отримання трансформованих ЕЕГ-патернів у вигляді основних когнітивно-емоційних показників: MyEMOTIV, EMOTIV Map Brain Activity Map і EmotivPRO. Вибірка становила 75 ветеранів. Показано вплив медитацій на психічний стан людини. Продемонстровано, що відчуття щастя є тренованим навиком завдяки щоденній практиці медитацій. У межах когнітивно-біхевіоральної терапії представлено адаптацію світських медитацій для корекції посттравматичного стресового розладу. Виявлено характерні зміни в роботі центральної нервової системи під час медитативного сеансу, які проявляються посиленою діяльністю інтегративної системи мозку, підвищенням обізнаності та контролю когнітивних процесів, емоційної сфери і функціональних станів психіки у 75 ветеранів. Узагальнюючи результати й інтерпретуючи когнітивно-емоційні показники, зроблено висновок про доцільність упровадження медитацій у практику психокорекції психічних розладів людини. Доведено, що основним критерієм класифікації процесу медитації мають бути ЕЕГ-патерни когнітивної діяльності людини, а не її поведінка. Рекомендується використовувати нейроінтерфейс у процесі психокорекції психічних розладів.