Психологічні особливості формування рольової компетентності студентів - Лисечко, Маргарита (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2021)
Мета дослідження – визначити психологічний зміст поняття рольової компетентності шляхом опису особливостей процесу її формування у студентському віці. Для розв’язання поставлених у роботі завдань використано такі теоретичні методи дослідження: категоріальний, структурно-функціональний, аналіз, узагальнення. Результати дослідження показали, що вивчення особливостей формування рольової компетентності студентів слід здійснювати з позиції інтегративного підходу. З’ясовано, що рольова компетентність особистості є комплексною когнітивно-афективно-поведінковою характеристикою особистості, що визначає здатність студента ефективно виконувати роль відповідно до рольових очікувань задля досягнення цілей навчальної діяльності й отримання її результатів. Обґрунтовано структуру процесу формування рольової компетентності студента. Визначено особливості взаємозв’язку між індивідуально-психологічними особистісними характеристиками та здатністю відповідати рольовим очікуванням на етапі професійного розвитку. Сформульовано основні напрямки вивчення рольової компетентності студентів. Висновки. Визначено, що рольова компетентність є комплексною характеристикою особистості студента, що має певні структурно- процесуальні особливості формування. Виокремлено процесуальні складові, що відображають етапи її становлення: мотиваційно-смислову; цільову; регуляційну; блок «реакція на невдачу»; мотиваційно-поведінкову; когнітивні й емоційні чинники формування рольової компетентності студентів і власне компетентність. На основі проведеного аналізу було визначено перспективи досліджень, що полягають у подальшому обґрунтуванні зв’язку рольової компетентності з іншими індивідуально-психологічними особливостями особистості студентів, які обумовлюють успішність виконання навчальної діяльності, та вирішенні проблеми розробки ефективних методів професійної діагностики рольової компетентності особистості у студентському віці.