Мисленнєві стилі розуміння творчих математичних задач у процесі їх розв’язування - Мойсеєнко, Лідія; Шегда, Любов (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2021)
Проаналізовано результати досліджень творчого математичного мислення і констатовано доцільність вивчення його індивідуальних відмінностей шляхом аналізу мисленнєвих стилів розв’язування творчих математичних задач. Мета статті – виокремити мисленнєві математичні стилі у студентів і проаналізувати вплив стилю на процес розуміння творчої математичної задачі. Для виокремлення та визначення сутності мисленнєвих математичних стилів було використано метод аналізу пошукових дій суб’єктів упродовж розв’язування творчих математичних задач різних класів. У експерименті взяло участь 100 студентів технічного університету, проаналізовано 1000 процесів розв’язування математичних задач. Результати дослідження. Констатовано, що мисленнєвий математичний стиль – цілісна система взаємопов’язаних дій, за допомогою яких досягається мисленнєвий математичний результат. Саме ця система відрізняє діяльність у галузі математики однієї людини від такої ж діяльності іншої людини. Авторами виокремлено три мисленнєві стилі у творчому математичному мисленні студентів: інтегральний, диференціальний, інтегрально-диференціальний. Установлено, що мисленнєвий стиль проявляється у студентів упродовж усіх мікроетапів процесу розуміння задачі, за допомогою процедур упізнавання старого в новому, прогнозування майбутнього структурних об’єктів задачі, об’єднання розрізнених елементів у ціле. Він є стійким щодо задач різних класів. Доведено, що різні мисленнєві математичні стилі сприяють актуалізації різних частин умови задачі, визначають різний характер дослідження структурних елементів, призводять до формування різних смислів однієї і тієї ж задачі. Установлено, що неусвідомлені мисленнєві здогадки мають різний зміст, різну значущість у процесі розуміння математичної задачі студентами з різними стилями математичного мислення. Висновки. Мисленнєвий математичний стиль проявляється впродовж усього процесу розуміння математичної задачі, забезпечує різний зміст пошукового процесу, спрямованого на розуміння математичної задачі.