Концептуальна модель дослідження батьківсько-дитячих взаємостосунків у психологічній науці - Гончарук, Андрій; Гончарук, Наталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2025)
Метою статті є аналіз психодіагностичних методів оцінки батьківсько-дитячих взаємостосунків і розроблення моделі емпіричного вивчення батьківсько-дитячих взаємостосунків у контексті наукових досліджень. Методи дослідження: теоретичний моніторинг наукових розвідок з проблеми, аналіз психодіагностичного інструментарію, порівняння концептуальних засад вітчизняної та зарубіжної психодіагностики, моделювання. Результати дослідження. У контексті представленого наукового дослідження проаналізовано основні напрями проблеми. На основі окреслених напрямів охарактеризовано компоненти батьківсько-дитячих взаємостосунків, серед яких виокремлено когнітивний, мотиваційний, індивідуально зорієнтований, комунікативний, емоційно-оцінний, проблемозорієнтований. У межах кожного компоненту сформульовано завдання психодіагностичного обстеження та здійснено підбір психодіагностичних методів з урахуванням завдань дослідження. Проаналізовано нові підходи до оцінки батьківсько-дитячих взаємостосунків, розроблені у сучасній науковій парадигмі. Ґрунтовно описано тести, проєктивні техніки, анкети, які широко використовуються у роботі психолога для дослідження різних аспектів взаємодії батьків і дітей у процесі виховання. На основі проведеного дослідження розроблено модель оцінки батьківсько-дитячих взаємостосунків. Висновок. Проведений аналіз психодіагностичного та науково-дослідницького інструментарію дав змогу визначити основні компоненти, показники та структурну схему вивчення батьківсько-дитячих взаємостосунків, що уможливило розробити модель наукового дослідження, яку представлено як базову основу психологічної діагностики батьківського виховного впливу. Компонентами емпіричного дослідження визначено когнітивну, мотиваційну, індивідуально зорієнтовану, комунікативну, емоційно-оцінну, проблемно зорієнтовану сфери. Критеріями стали батьківська компетентність, батьківське ставлення, стиль виховання, комунікативна тактика батьків, гуманні взаємини, психологічний клімат сім’ї, конфліктна взаємодія.