Ставлення до здоров’я у молоді: крос-культурний аналіз асоціативних реакцій - Коструба, Наталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2025)
Мета нашого дослідження – здійснити емпіричний аналіз асоціативних реакцій молоді з України та Конго на поняття «здоров’я». Методи дослідження. Для емпіричного вивчення отриманих асоціативних відповідей ми використовували програмне забезпечення Linguistic Inquiry and Word Count (LIWC). В результаті опитування було виявлено 73 різні асоціації, які були додатково проаналізовані за категоріями: емоції, когнітивні процеси, сприйняття, відносність тощо. Результати дослідження. За результатами порівняння асоціативних реакцій на «здоров’я» у студентів з України та Конго за критерієм емоцій ми виявили, що показники емоційного ставлення до здоров’я значно вищі у студентів з Конго (32,43), ніж у студентів з України (4,62). У соціальному контексті показано, що показники соціального аспекту здоров’я становлять 1,54 в українських студентів та нуль у конголезьких. У когнітивному контексті показники демонструють більшу схильність до когнітивної оцінки власного здоров’я у конголезьких студентів (18,92), ніж в українських студентів (1,5). У контексті сприйняття конголезька молодь демонструє вищі показники (2,70), ніж українські студенти (1,54). У контексті біологічних акцентів було виявлено, що конголезькі студенти частіше звертаються до цієї теми під час розгляду поняття «здоров’я» (16,22), ніж українські студенти (1,54). У контексті мотивації чи потреби такі показники зафіксовані лише серед українських студентів щодо мотивації стосовно здоров’я (1,54). Висновки. Емпіричний аналіз асоціацій щодо «здоров’я» в групах молоді з України та Конго було проведено за допомогою LIWC-2015 і він продемонстрував низку відмінностей. Українські студенти використовують менше емоційних асоціацій, які більше пов’язані з відносністю та вирішенням проблем зі здоров’ям, а саме «лікарня», «ліки», «гармонія» тощо. Студенти з Конго частіше використовують асоціації з більш емоційною реакцією, переважно негативною, а також реакції, пов’язані з проблемами зі здоров’ям та їх оцінкою. Молодь з Конго часто використовує такі асоціації, як «хвороба», «зло», «страх», «добро» тощо.