Авторське емпіричне дослідження креативного та "патологічного" типів мислення - Антюхова, Наталія; Сімко, Алла (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2026)
Метою нашого дослідження є продемонструвати авторське емпіричне дослідження креативного та «патологічного» типів мислення. Методи дослідження. Для розв’язання поставлених завдань використовувалися такі теоретичні методи дослідження: категоріальний, структурно-функціональний, аналіз, систематизація, моделювання, узагальнення. Експериментальним методом є метод організації емпіричного дослідження. Результати дослідження. Ми виокремили чотири групи особистісних якостей креативного суб’єкта, які складають творчий потенціал особистості: світоглядні якості: активна життєва позиція, оптимізм, гармонійність, гуманність, відданість своїм ідеалам і принципам, високе почуття обов’язку, патріотизм, високий рівень розвитку естетичних почуттів, прагнення до процесу творчості, відкриттів, духовного зростання, самопізнання, самовираження тощо; ціннісні якості: доброзичливість, тактовність, щирість, працьовитість, милосердя, толерантність (терпимість до інших людей), критичність; інтелектуальні якості: далекоглядність (вміння прогнозувати події, вчинки, дії), допитливість, спостережливість, почуття гумору, гнучкість розуму (здатність до прийняття адекватних рішень залежно від ситуації), варіативність мислення, незалежність і самостійність думки, високий рівень розвитку інтуїції, ерудованість, захопленість змістом діяльності, здатність до аналізу і синтезу, оригінальність, метафоричність мислення, ініціативність; вольові якості: цілеспрямованість, наполегливість, сміливість, вміння доводити розпочату справу до кінця, здатність до самоствердження, витримка, мужність і стійкість (здатність переносити життєві поразки та негаразди), неабияка енергійність, впевненість у собі. Перераховані особистісні якості, на нашу думку, притаманні такій людині, яка повноцінно розвивається. Ці якості виявляються на фоні особливо тонких, чутливих, рухливих та яскравих проявів емоційної сфери людини. Висновки. Творчий потенціал характеризується як система особистісних здібностей (винахідливість, уява, критичність розуму, відкритість усьому новому). Вважаємо, що творчий потенціал та зазначені здібності дозволяють людині оптимально змінювати прийоми дій відповідно до нових умов діяльності, набутих знань, вмінь, переконань, які великою мірою визначають результати діяльності (новизну, оригінальність, унікальність підходів суб’єкта до здійснення діяльності), що, в цілому, спонукають особистість до творчої самореалізації та саморозвитку.